Geçmişi olan ve gelecek vadeden topraklar.
Çanakkale Boğaz Köprüsü tamamlandığında, yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu’na bağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planına göre köprünün ayaklarının inşa edileceği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri şimdiden kentsel gelişim alanı ilan edildi. Bu bölgeler de dolaylı olarak imara açılmış oldu.
Hazırlanan imar planına göre, 2025- 2030 yılları Çanakkale ve Balıkesir bölgelerinde 4 milyon 578 bin kişinin yaşaması bekleniyor. 2012 yılı nüfus verilerine göre her iki bölgede toplam 1 milyon 731 bin nüfus yaşıyor.
Yeni hazırlanan imar planına göre 10-15 yıl içinde bölgenin nüfusu üç kat artacak.


Sanayi, Tarım ve Konut
Türkiye’de herhangi bir yerde bir köprü yapıldığında, köprünün çevresi de hemen imara açılıyor. Bölge için hazırlanan 1/100 binlik yeni imar planında da Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bulunduğu bölgelerin imara açılması öngörülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı plan çerçevesinde Balıkesir ve Çanakkale’nin bazı bölgeleri sanayi alanı olarak belirlenmiş. Sanayi alanı olarak belirtilen dikkat çekici bölgeler ise Biga, Çan ve Bandırma. Bu ilçelerin sınırları içinde kalan 9 bin 800 hektarlık bir alan sanayi bölgesi olarak gösterilmiş.
Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün her iki ayağının yükseleceği Lapseki ve Gelibolu bölgelerinde de sanayi ve tarım bölgeleri belirlenmiş. Her iki yakada imara açılan şehir merkezi, belde ve köylerde konut, ticari ve turizm alanları birbirinden ayrılmış.
Ayrıca bölgeyi sanayi odakları için değerli kılan bir başka konuda coğrafi konumu. Bu bölge sanayilerinde üretilen mallar yapılacak olan limanlar ile Çanakkale Boğazı’ndan direkt Avrupa’ya daha kısa sürede ulaşacak. Bu da hem lojistik açıdan maliyeti düşürecek, aynı zamanda üretilen mallar dünyaya daha hızlı ulaşacak.
Marmara Ring
Dünyanın en önemli boğazlarından birine olan hakimiyeti, 671 km uzunluğundaki sahil şeridi, son 15 yılda %70 artan nüfusu, tarım ve sanayileşmeye uygun olan coğrafyası ile yatırımcıların gözdesi olan Çanakkale, Biga Lapseki ve Gelibolu’da yapılacak mega projelerle kazandırmaya devam ediyor.
Marmara Denizi’nin çevresini dolaşacak olan hızlı tren Marmara Ring ile İstanbul-Çanakkale arası 40 dakika sürecek. Toplam maliyetinin 3 milyar dolar olması beklenen bu proje ile Çanakkale yatırımcıların yeni gözdesi olacak.


1915 Çanakkale Köprüsü
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını taçlandırmak için ayak açıklığı 2023 metre olarak belirlenen 1915 Çanakkale Köprüsü, bu bakımdan “Dünyanın en uzun köprüsü” olacak.
Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5. asma köprüsü olacak.
Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu Köprü, Anadolu yakasındaki Lapseki’nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak.
Köprü ve 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi 2023’te hizmete açılacak.
Chemport
2015 yılı Şubat ayında Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın onayı ile imar planı dahil edilen Kimya İhtisas Bölgesi Lapseki, Biga ve Karabiga’da toplam 48 bin dönüm arazi üzerine kurulacaktır. Yaklaşık 1000 adet fabrikanın faaliyete geçmesi planlanan bölgede, toplam 5 Milyar Avro yatırım yapılması planlanıyor.
*2017 Aralık Ayı itibari ile şantiye alanına ilk beton döküldü.


Lapseki Havalimanı
1/100.000’lik imar planına dahil olan havalimanının 10 yıl içerisinde Lapseki’ye yapılması planlanıyor. Bandırma’dan gelmesi planlanan demiryolu geçişi ile birlikte ulaşımı kolaylaştıracak olan Lapseki Havalimanı, Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne 10 dakikalık mesafede kurulacak.